Petek.
Private Dinner Club. Klein
Agency. 7 hodov. Gostitelja: Maša Lončarič Kleinhample in John
Kleinhample. 12 ljudi. Ena miza. 19.45 - 23.00. Čas se ustavi.
Razvajanje brbončic in oči.
Prijatelja
Maša in John sta pred kratkim odprla restavracijo. Ja, prav ste
slišali. Čisto pravo in samo njuno restavracijo, v prostorih
njunega delovnega studia v Antwerpnu. Vstop v restavracijo je topel,
prostor diši po lesu in dobrodošlico ti izreče nasmejani John,
medtem pa Maša že hiti s pripravo “pijače dobrodošlice”.
Očara luč z rastlinjem nad osrednjo mizo, očara do zadnjega
detajla brezhibno pripravljena miza.
Maši
in Johnu skočim v objem, saj ju nisem videla že od njune poroke,
konec avgusta 2014 na Obali – to je bila poroka, a o njej kdaj
drugič. Vsekakor najbolj posebna do sedaj.
Posebnost
njunega tako imenovanega
'Private Dinner Cluba'
je, da je samo za 12 ljudi, ter da vsi začnemo večerjati 7 hodni
meni ob enakem času - 8.15. Maša je glavni chef in se po pijači
dobrodošlice neopazno prestavi v kuhinjo, John pa medtem posede
goste in razloži njuno nadvse nestandardno karto vin in piv.
Z
družbo smo izbrali riesling "Kung
fu Girl" (2013) iz države Washington in vino naju je tako
navdušilo, da je ena steklenica sedaj pri nama in čaka na posebno
priložnost.
Hrana
je bila božanska,
še večje presenečenje pa so bile vse kombinacije okusov, da ne
govorim o postrežbi – očem prijetna.
Večer smo otvorili z grenivkinim carpaccom, posutega s kaprami, listki mete in tanko narezane čebule, poper in gorčična semena. Osupnila sem, ko sem dobila to kombinacijo sestavin na mizo in nato prav počasi uživala v vsakem grižljaju.
Druga
jed me je bolj kot z okusom prepričala z vonjem - banana
ovita s prekajeno slanino,
ponzu omako, z lesenim in z viskijem prekajenim čipsom. Tega
nepozabnega vonja žal ne znam opisati z besedami, tako je bil
poseben, intenziven, netipično “smoky”.
Nadaljevali
smo s cvetačno
juho, s kokosovo
peno, limonino travo, limono, čebulo, česnom, sezamovi semeni in
oljčnim oljem.
Da
je imela vsaka jed osebni pridih glavne mojstrice Maše, so dokaz le
nekaj ur pred odprtjem restavracije narejeni neke vrste tortelini,
polnjeni z rdečo peso, timijanom, ricotto in posuti z orehi.
Božansko!!
Nekaj
posebnega je bil tudi losos v zeleni - kisli omaki, skupaj z
umami pivom iz Danske, ki je bil pika na I, k celotni harmoniji
okusov.
Tik
pred zaključkom, drage dame in gospodje, je prišel kralj živali -
svinjina, s
pečenim vijoličnim krompirjem, viskijem, vasabi omako in rdečo
čebulo! Zmagovalna
jed po mojem izboru.
Sladica
je moja naslednja zmagovalka - zamrznjena
sirova torta, pasijonka in koktejl z zelenim čajem in viskijem.
Pred
vrnitvijo v Bruselj, pa sva si z možem morala privoščiti še vsak
svoj koktejl. Jaz sem prisegla na sako s svežo grenivko, Vatroslav
pa ni mogel mimo viskija Maker's mark z ingverjem.
Posebna
je bila tudi družba. Ideja, da vseh 12 ljudi sedi za isto mizo je
odlična in kar kliče po druženju, pogovoru, izmenjavi informacij
in mešanju tujih jezikov. Zelo inspirativno.
Maša
in John sta perfekcionista in taka je tudi njuna restavracija:
popolna, drugačna, navdihujoča in navdušujoča.
No comments:
Post a Comment