Sunday, August 16, 2015

Otok miru – L A S T O V O

Oh, otok Lastovo je bil na najinem seznamu želja že celo večnost in skrajni čas je bil, da sva letošnji dopust preživela na tem hribovitem in gozdnatem otoku, ki v dolžino meri 10 km in v širino slabih 6 km.



Sicer se nama je marsikdo čudil, da kaj rineva tako daleč, kjer ni “nič”, pa sva rekla, da greva iskati ravno ta “nič”. Če si med letom z možem privoščiva krajše, aktivne in dinamične oddihe, si poleti vzameva čas za brezdelje, samoto, mir. Rada imava manjše in oddaljene otoke, ker je to recept, da si na plaži sam in kjer si za domačine še vedno gost z imenom in priimkom in ne le eden od mnogih. Najraje poiščeva zasebne in manjše nastanitve ob morju in s prijetnim pogledom, da lahko proti večeru na balkonu občudujeva sončne zahode in prihode še zadnjih jadrnic v zaliv.





Do Lastova vas v 4,5 ure pripelje trajekt iz Splita, vmes se ustavi še v Veli Luki na Korčuli in stal vas bo pravo premoženje. Na samem otoku je kar nekaj turističnih naselij, a midva sva se navdušila nad najino Zaklopatico - slabih 10 km iz pristaniškega mesta Ubli in tik pred glavnim mestom Lastovo, ki je v notranjosti otoka. Glavno mesto “Lastovo” je prečudovito – krasijo ga družinske, kamnite hiše iz 15. in 16. stoletja, s prav posebnimi, domiselnimi dimniki (“fumari”), ki so tudi sicer zaščitni znak Lastova. Vsak lastovski “fumar” je drugačen, svojstven, edinstven in mojstri so kar tekmovali, kdo bo naredil lepšega, domiselnejšega. Ob večerih pozabite na standardne poletne promenade, ker jih na Lastovu ni, lahko pa se zazrete v neverjetno zvezdnato nebo – Lastovo namreč imenujejo tudi otok kristalnih zvezd, se udeležite kina pod zvezdami ali kakega klasičnega koncerta v cerkvi.







Najvišji vrh otoka s 415 metri nadmorske višine je Hum, na katerega sva splezala tudi midva in nato uživala v prekrasnem pogledu na otok in postrano morje. In kar je bilo najpomembnejše – bila sva čisto sama, sama - nobene žive človeške duše! To je to, sva rekla in se hitro spomnila na podobno izkušnjo iz Mljeta pred leti.







Tokrat o hrani ne bom izgubljala besed, ker se razume, da je sveže ulovljena riba vedno dobra in najboljša! Je bilo pa za naju novo odkritje vino rukatac – precej intenzivna in sadna avtohtona dalmatinska vrsta, prisotna največ na Lastovu, Korčuli, Pelješcu.








Lastovo DA ali NE?
DA, če iščete mir, samoto, tišino in vas ne moti, da boste izgubili stik z zunanjim svetom. Dnevnega časopisja na otoku namreč ni, oziroma, če že, pride z zamudo.

:)







No comments:

Post a Comment