Friday, May 26, 2017

Malo več kulture in uvidevnosti prosim!




Sem človek, ki neizmerno ljubi svobodo in mi je sveta. Prav zato sem velika zagovornica reda – ne v smislu obsežnejše, strožje in represivnejše zakonodaje, ampak (utopično) verjamem, da je idealen red posledica spoštovanja, empatije in občutka za sobivanje drug z drugim v družbi.
 
Zadnje čase se mi tako laično čez prst velikokrat zazdi, da sprejemamo vedno več zakonov, a na drugi strani se spopadamo z vedno večjim neredom, predvsem pa samovoljo posameznikov, ki sebe in ponavljam, le sebe postavljajo v središče sveta. Tako grobo posežejo in (z)motijo življenja tistih, ki sobivajo z njimi.
Z možem v teh lepih poletnih dneh rada po službah smukneva na Rožnik. Krasno je. V krošnjah bukve, kostanja in iglavcev si zbistriva misli, najdeva prepotreben mir, se nadihava gozdnega zraka in naposlušava ptičjih simfonij. Morava pa na najini poti prečkati Vodnikovo cesto, ki ima kar nekaj prehodov za pešce. Promet je popoldan zgoščen, vendar to še ne pomeni, da je pešcem v popoldanskih urah prepovedano ustaviti. Celo več, nazadnje je mož že konkretno stal na zebri, ko ga je gospa srednjih let obvozila (!!), pri tem pa še govorila po mobilnem telefonu. Pravzaprav ti nihče ne ustavi iz kulture, ampak ker ti mora, sicer bi te povozil, ker če hočeš priti čez cesto, si moraš svojo željo in namero dobesedno izboriti. Ne vem kakšne so vaše izkušnje, meni se tudi dogodi, da kot voznica ustavim na prehodu za pešce, toda zastonj, saj vozniki v nasproti vozečih vozilih še naprej vozijo, kot da so sami v prometu.
Taka izkustva me žalostijo in mi kažejo nizko stanje duha v družbi. Zakaj je temu tako? Ne bi bilo lepše, če bi v svoja življenja vnesli malo več mehkobe, empatije in uvidevnosti do drugih?
Gre za čisto zdravo, če hočete kmečko pamet in za take stvari niti ne bi rabili zakona, čeprav ga imamo - Zakon o varnosti cestnega prometa v 49. členu pravi:
(1) Prehodu za pešce se mora voznik približevati s potrebno previdnostjo in takšno hitrostjo, da lahko vozilo ustavi, če bi z vožnjo preko prehoda ogrožal pešce.
(2) Na prehodu za pešce, na katerem promet ni urejen s svetlobnimi prometnimi znaki ali ga ne ureja policist, morajo vozniki in drugi udeleženci cestnega prometa omogočiti pešcem varno prečkanje vozišča, ki so na prehodu ali stopajo nanj.
(3) Določbi prvega in drugega odstavka tega člena se uporabljata tudi na prehodu za pešce na kolesarski stezi ali drugi prometni površini.
(4) Z globo 300 eurov se kaznuje za prekršek voznik, ki ravna v nasprotju z določbo prvega ali drugega odstavka tega člena. Vozniku motornega vozila se izreče tudi 5 kazenskih točk.

Tako, dovolj bo.
V razmislek in v upanju na boljši jutri!
Prijeten in varen konec tedna.

No comments:

Post a Comment